WENDE

‘Boudewijn zoekt grenzen op, schopt met kennis van zaken en op elegante wijze tegen heilige huisjes aan. Hij daagt zowel mij en Gerard, als het publiek uit om met een open blik de tradities rond Het Lied te herzien. Ik heb geen moment getwijfeld en direct toegezegd.’

ZINGT

Tarenskeens nieuwe compositie is een hedendaagse interpretatie van, en een commentaar op, het liedrecital. Dit genre is geworteld in de 19e eeuw en nog altijd populair bij liefhebbers van klassieke muziek, met Schuberts liederencyclus ‘Winterreise’ als een van de hoogtepunten. Bij Tarenskeen worden de liederen songs, de gedichten lyrics en het recital een performance; een battle tussen zangeres en pianist.

WINTERREISE

Schuberts held vertelt van zijn lange, winterse wandeltocht. Hij is een afgewezen minnaar vol romantisch verdriet en doodsverlangen. Wende: ‘Een avontuur dat op poëtische wijze vertelt over verlies, vergankelijkheid, dood, liefde en acceptatie.’ Tarenskeens compositie vertaalt die emoties naar nu en werpt daarmee ook een nieuw licht op het origineel. Hij laat zijn partituur zingen, huilen, schuren, dansen, hameren en fluisteren.

De muziek haalt de donkere en ruwe kant van de gedichten er sterk uit.

Schuberts Winterreise is voor mij zo’n uitzonderlijk meesterwerk dat elke poging om het te benaderen het erg zwaar heeft. Maar: ik vind elk experiment aan te moedigen. Ik ben benieuwd of deze versie het onverbiddelijke en onafwendbare noodlottige bereikt, wat voor mij bij de cyclus hoort. Als fan van Wende ben ik ook zeer nieuwsgierig hoe zij het naar haar hand gaat zetten.

Henk Neven, bariton

Zeer interessant repertoire. Het geeft zoveel ruimte aan de gedichten, waardoor het ook duidelijk een literaire beleving kan worden. Een heel spannend project.

Onmiddellijk bij het beluisteren kwam de herinnering boven aan de prachtige bewerking van Schumann- en Schubert-liederen door Reinbert de Leeuw met instrumentalisten en Barbara Sukowa. Hierbij werden als basis klassieke, bestaande liederen genomen.

In de Winterreise-versie van Tarenskeen is het uitgangspunt de bestaande teksten te voorzien van nieuwe melodieën en begeleiding. Van de liederen die ik heb gehoord ben ik gelukkig met de sfeer. Een compositie is pas compleet als we de interpretatie hebben gehoord. Ik ben daarom nieuwsgierig: hoe zal Wende omgaan met zanglijnen, zangspraak en taal?

Annett Andriesen, zangeres en directeur van het Internationaal Vocalisten Concours, Hoofd van de Master SingerPerformer van de ATKA en Conservatorium van Amsterdam

WAUW dat klinkt ziel-verruimend

Adelheid Roosen, theatermaakster